Domov mládeže na Sabinovskej ulici v Prešove pomenovali po Duchnovičovi

16.11.2003 Celý región

Domov mládeže (DM) na Sabinovskej ulici v Prešove nesie od piatku 14. novembra vo svojom názve meno Alexandra Duchnoviča. Pri tejto príležitosti spolu so slá...
Domov mládeže (DM) na Sabinovskej ulici v Prešove nesie od piatku 14. novembra vo svojom názve meno Alexandra Duchnoviča. Pri tejto príležitosti spolu so slávnostnou akadémiou odhalili vo vestibule objektu Duchnovičovu bustu. Pochádza z dielne prešovského akademického sochára Dušana Pončáka, autorom architektonického riešenia umiestnenia je Juraj Osvald.

Podľa vyjadrenia Evy Ondríkovej, riaditeľky DM, priamym impulzom k aktivitám spojeným zo získaním čestného názvu bolo tohoročné 200. výročie narodenia Duchnoviča (1803 - 1865). O udelenie certifikátu požiadali s množstvom odporúčaní vedenie rezortu školstva ešte v roku 2002. Ondríková nevníma Duchnoviča len ako buditeľa Rusínov-Ukrajincov, ale ako významnú osobnosť východného Slovenska. Práve on na sklonku svojho života zriadil v tomto regióne prvý internát pod názvom Alumneum. Podľa riaditeľky DM je tiež vzácna Duchnovičova aktívna činnosť pri propagovaní myšlienky spolunažívania a spolupráce medzi národmi. Dodala tiež, že nemá informácie, aby podobný DM v SR mal čestný názov.
DM otvorili v septembri 1979 a vždy fungoval ako samostatný právny subjekt, nebol súčasťou žiadnej strednej školy. Od začiatku tohto roka patrí do zriaďovacej pôsobnosti Prešovského samosprávneho kraja (PSK). Prechodný domov v ňom má 584 žiakov z 28 štátnych, cirkevných a súkromných stredných škôl na území Prešova. Využívajú ho aj sluchovo postihnutí mladí ľudia. Ako zatiaľ jediný DM v pôsobnosti PSK uplatňuje elektronickú formu objednávania stravy.

(jj)
 

Vyberte región